Opskrift på surdej
Ingredienser til surdej:
6 dl. koldt vand
100 g. økologisk hvedemel
50 g. økologisk fuldkorns hvedemel
50 g. økologisk rugmel
Fremgangsmåde
Alle ingredienser piskes sammen. Surdejen skal stå i 3 dage ved stuetemperatur i en bøtte med løst låg, den skal være let syrlig og have en duft af drænet yoghurt. Efter brug spædes surdejen op dagligt med mel og koldt vand. Hvis surdejen ikke skal bruges i en længere periode, kan man stille den på køl. Hæver ca. 40 minutter, vendes ud og bages med det samme. Bages ved 215 grader i ca. 35 minutter.
Vidste du dette om surdej?
Man skal dog være en tålmodig sjæl for at bage med surdej - til gengæld får man også brød, der smager af mere og holder flere dage. Surdej er blot en blanding af mel og vand, hvor mælkesyrebakterierne, der findes i melet, omdanner melets sukker arter til mælkesyre og en mindre mængde eddike. Det er den kuldioxid, som mælkesyrebakterierne danner, når de omdanner sukker arterne i brødet til syre, der får dejen til at hæve. Når man først har fået smag for surdejsbrød, så er man solgt.
Surdej er en anden måde at få sin dej til at hæve uden brug af gær. Og helt grundlæggende så tager man en lille smule af sin dej fra, når man bager, gemmer den og frisker den op inden den bruges som hævemiddel i din næste dej. Næste gang, tager man igen en smule fra, som man opbevarer og så fremdeles. Og nej, det er ikke kun i rugbrød, man bruger surdej. Det kan bruges i alle typer af dej, som spelthvede, quinoa og byg-deje.
• Brød bagt med surdej har en længere holdbarhed end brød bagt uden surdej, idet både mælke- og eddikesyren har en konserverende effekt
• Når rug bliver brugt til fremstilling af surdej, kan flere af de sunde mineraler, bl.a. jern, optages
• Man føler ofte en større mæthed efter at have spist surdejsbrød
• Hvis du er i tvivl om surhedsgraden i din surdej, og dermed dens hæve effekt – så kan du til en alm brødopskrift med fordel tilsætte 10-15 g. gær – så hjælper du hæve processen lidt på vej