En bæredygtig virksomhed

I Jespers Torvekøkken er vores mission at lave ærlig og herlig mad som en bæredygtig virksomhed. 

PRESSEMEDDLELESE

Jespers Torvekøkken går forrest med implementering af nedbrydeligt emballage

København den 09. juli 2018
 

Inden udgangen af 2018 forventer Jespers Torvekøkken, at alt engangsemballage er skiftet ud med bionedbrydeligt emballage fremstillet af blandt andet majs. Tiltaget sker som et naturligt skridt i virksomhedens målerettet arbejde med udviklingen af et bæredygtigt madhus. Et madhus, hvor dedikerede og passionerede kokke hver dag kreerer og leverer appetitvækkende madoplevelser til ca. 5.000 kuverter til kunder i Hovedstaden og Århus området.

 

Jespers Torvekøkken har i løbet af de seneste år foretaget en række tiltag i arbejdet med at skabe et bæredygtigt madhus. Blandt andet er der implementeret flere processer, som mindsker madspild med mindst 30% både i produktionen og hos kunderne. Der er indført et biotransanlæg, som omdanner madaffald til grøn energi. Der anvendes udelukkende vindmølleenergi i produktionen og driften af hovedkontoret og madhuset i Søborg. Alle tiltag, der allerede er en naturlig del af driften i Jespers Torvekøkkens bæredygtige madhus. Implementering af bionedbrydeligt emballage er derfor et naturligt skridt i virksomhedens ambitiøse arbejde med udviklingen af en bæredygtig produktion.

’Hos Jespers Torvekøkken arbejder vi fokuseret og ambitiøst med bæredygtighed, som er et dominerende element i vores strategi. Og her i 2018 har vi planer om flere tiltag, hvor bionedbrydeligt emballage er et af de tiltag, som vi nu er i færd med at implementere’, siger Ronny Saul, adm. direktør hos Jespers Torvekøkken.   

Som den eneste cateringvirksomhed indgår Jespers Torvekøkken i SDG acceleratorforløbet i UNDP, FN’s udviklingsorganisation, hvor virksomheden over de kommende år arbejder strategisk med de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Jespers Torvekøkken har en klar holdning til deres rolle i det samlede økosystem, hvor det ikke alene handler om at tilfredsstille sine kunder men også handler om, at produktionen skal være bæredygtig med fokus på genanvendelse og optimering af råvarer. 

’At implementere bionedbrydeligt engangsemballage i alle dele af vores produktion er et ambitiøst tiltag for os, som kommer til få stor betydning både for produktionen af vores frokoster, driften af vores kantiner samt selskabsforretningen og ikke mindst for miljøet. Hver dag kan man jo læse, hvor stort et problem plastic og engangsemballage udgør i vores miljø, og det vil vi hos Jespers Torvekøkken gerne bidrage til at løse, siger Ronny Saul, adm. direktør hos Jespers Torvekøkken.

Implementeringen af bionedbrydeligt emballage sker i alle dele af virksomheden. Det betyder, at al engangsemballage skiftes ud, både i den daglige drift af kantiner, når frokost ud af huset leveres på engangsemballage og i selskabsforretningen. Implementeringen er fuldt ud effektueret med udgangen af 2018.

 

Fakta om implementering af nedbrydeligt emballage:

Jespers Torvekøkken bruger i dag ca. 1.5 – 2.0 mio. kr. på engangsemballage. Omkostninger til emballage bliver ca. fordoblet, når de overgår til bionedbrydeligt materiale.

 

Om Jespers Torvekøkken

Jespers Torvekøkken er grundlagt i 1991 af en mand, der elsker at gå på torvet. Jesper Holmberg har en passion for mad og kærlighed for friske råvarer, der sammen med den høje kvalitet udgør fundamentet for Jespers Torvekøkken. Virksomheden har siden udviklet sig til Danmarks største og mest ambitiøse madhus. Et madhus, der er bygget og betjent af kokke der, ligesom Jesper Holmberg, elsker at gå på torvet. 

I det netop afsluttede regnskabsår 2017/2018 nåede virksomheden en omsætning på omkring 120 mio kr. med ca. 140 medarbejdere. Hver dag leveres mere end 5.000 sunde, friske og alsidige frokostkuverter til kunder i Hovedstaden og Århus området. Derudover driver Jespers Torvekøkken 33 kantiner i Danmark og leverer selskabsmad til virksomheder og private.  

Jespers Torvekøkkens arbejder fokuseret og ambitiøst med bæredygtighed, som er en vigtig del af strategien. Virksomheden ønsker at skabe et bæredygtigt madhus, hvor det samlede aftryk på jorden og klimaet nedbringes. Og det sker gennem en række aktiviteter.

Virksomheden indgår som den eneste cateringvirksomhed i SDG acceleratorforløbet i UNDP, FN's udviklingsorganisation. Over det næste år arbejdes der strategisk med de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Ved at indgå i dette forløb, får virksomheden mulighed for at sparre med eksperter på området. Læs mere på www.torvekoekken.dk

 

For mere information, kontakt:

Ronny Saul
adm. direktør
+45 2170 8674
rs@torvekoekken.dk

 


 

Vi bidrager til FN's 17 verdensmål

I Jespers Torvekøkken arbejder vi fokuseret og ambitiøst med bæredygtighed. Det er et dominerende element i vores strategi og i 2018 tager vi skridtet videre.

Som den eneste cateringvirksomhed indgår vi i SDG acceleratorforløbet i UNDP, FN's udviklingsorganisation, hvor vi over det næste år arbejder strategisk med de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Verdensmålene er en effektiv og professionel ramme for vores arbejde med innovative og bæredygtige initiativer i Jespers Torvekøkken, og når vi indgår i dette forløb får vi mulighed for at sparre med eksperter på området og få indblik i de internationale aktiviteter inden for bæredygtig produktion.

Som cateringvirksomhed producerer vi dagligt en stor mængde mad, hvoraf en andel ender som spild. Vores fokus i accelerator forløbet vil være at reducere vores madspild på tværs af forretningsområderne. Vi vil udvikle en innovativ løsning, så vi sikrer at overskydende mad aldrig bliver produceret i første omgang, og som samtidig giver vores kunder mulighed for at indgå i den daglige håndtering af madspild.

Mere detaljeret arbejder vi med mål nr. 12 og undermålet 12.3 som er at halvere den globale madspild på retail og konsument markedet og at reducere madspild i produktionen i 2030.

Se pressemeddelelsen her

______________________________________________________________________________________________________

I Jespers Torvekøkken har vi en klar holdning til at vores produktion skal være så bæredygtig som muligt. Det gælder både i forhold til bæredygtige arbejdsforhold for vores medarbejdere, en bæredygtig økonomi og bæredygtighed i relation til miljøet. Vi igangsætter løbende initiativer, som skal bidrage til eksempelvis at mindske madspild.

Vi sænker madspild med mindst 30% på vores frokostordninger

Gennem de sidste to år har vi i Jespers Torvekøkken udviklet et system, som har til formål at undgå madspild ved at styre størrelserne på kundernes frokostbuffeter. De fleste virksomheder oplever dagligt, at ganske meget mad bliver smidt ud, efter medarbejderne har forladt frokostbuffeten. Årsagen er åbenlyst, at det er svært at for frokostleverandørerne at tilpasse mængderne. Et nyt, selvudviklet ressourcestyringsværktøj sætter imidlertid nu Jespers Torvekøkken i stand til at justere alt lige fra mængderne af grøntsager, pålæg, varme retter til toppings. Resultatet er et markant mindre spild af ellers helt friske og lækre fødevarer.

Systemet er udviklet som et led i vores strategi om at gøre vores virksomhed så bæredygtig og miljøansvarlig som muligt. Systemet virker ved, at frokostkunderne indrapporterer, hvad der oftest smides ud, hvad der er for lidt af, hvad medarbejderne bryder sig mindre om etc. Informationerne samles ind real time og går direkte til kokkene på de forskellige frokostordninger hos Jesper Torvekøkken, som ved et tryk på en knap kan justere mængden i forhold til de enkelte kunder. Jo flere data systemet indsamler om de enkelte kunders frokostvaner, jo nemmere bliver planlægningen. Systemet sparer derfor også tid i selve produktionen af de mange frokostordninger. 
 

Al organisk affald omdannes til grøn energi

Jespers Torvekøkken har indgået et samarbejde med Biotrans, som omdanner madaffald til grøn energi. Dette betyder at al vores organiske madaffald genanvendes til produktion af el og varme. Køkkenerne har struktureret arbejdsprocesserne efter dette initiativ, så vi bidrager til at kunne producere mest muligt grøn energi. Som eksempel producerede vi i januar 2018 ca. 11 tons madaffald, som giver en produktion på 3.740 kwt El og samtidig 4.675 kwh fjernvarme. Til sammenligning bruger et almindeligt parcelhus i størrelsesorden 4.000 kwt el om året og 15.000 kwh fjernvarme. Yderligere er der skabt gødning til ca. 2,2 hektar med fosfor eller ca. 1 hektar med kvælstof.

 

Vindmølleenergi

Vores Madhus kører udelukkende på energi fra vindmøller. Det koster noget mere at købe denne form for strøm, men det er noget, vi prioriterer og en del af vores strategi om en bæredygtig forretning. Vi har en løbende aftale med DONG om indkøb af vindmølleenergi.

 

Vandbesparelse

Når vi leverer en frokostordning til jer med min. 30% økologi betyder det, at vi skåner grundvandet for sprøjtegifte. I samarbejde med en af vores største leverandører laver vi et regnestykke på flere økologiske råvarer, som viser os præcist, hvor mange liter grundvand, vi sparer for kontakt med sprøjtegifte.

 

Vi passer på hinanden

Vi er mange mennesker i Jespers Torvekøkken og passer godt på hinanden. Som en af de få virksomheder i branchen, arbejder vi alle under overenskomst, som sikrer trygge rammer i hverdagen. Vores medarbejdere er dygtige fagfolk, som sætter en ære i deres arbejde. Derfor er det vigtigt for os at vi kan tilbyde videreuddannelse og personlig udvikling, så alle føler sig udfordrede og motiverede til at blive endnu bedre til sit fag. Virksomhedens størrelse betyder, at vi både arbejder på tværs og i mange mindre teams. Det er faktisk en fordel. Det giver os nemlig rum til at dyrke de nære relationer og spare med hinanden i en travl hverdag. 

Hvad gør vi ellers for at mindske madspild?

I Jespers Torvekøkken anvender vi mest muligt af en råvare. Vi bruger stokken fra blomkål samt afpudsninger fra kød i lækre fonder eller saucer. Vi bruger ekstra stege som pålæg eller i sandwiches og sørger generelt for en effektiv styring af råvareindkøb.  Vi lægger også mange tanker i, hvordan vi udformer vores buffeter, så man ikke kommer til at fylde for meget på tallerkenen første gang, man går i buffeten. 

Kontakt os endelig hvis I har ideer eller forslag til hvordan vi yderligere kan mindske madspild.

 

Vil du høre mere om vores initiativ?

 

Vi vil altid gerne høre fra dig, hvis du har spørgsmål omkring vores aktiviteter inden for bæredygtighed. Der er en bærende del af vores forretning og vi modtager meget gerne input. 

Skriv til os her

 

 

Få mere information

Vi kontakter dig hurtigst muligt i hverdage mellem 8 og 16

Accepter cookies fra torvekoekken.dk

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse, når du besøger os.
Du kan altid slette dem igen.