Passion for ærlig mad og en bæredygtig fremtid

Torvekøkkenet på festival

Jespers Torvekøkken inspirerede på Foodfestival.

Jespers Torvekøkken var inviteret til at komme med et inspirerende oplæg på fredagens konferencedel af festivalen og deltage i den efterfølgende debat med mange af branchens virksomheder og øvrige aktører.

Vi sendte vores stærkeste kort fra vores Århus-afdeling, Gastronomi- og konceptudvikler i Jespers Torvekøkken, Christoffer Eiter.

Food & Bio Cluster Denmark og Food Organisation of Denmark inviterede til konferencen, der under titlen ”Grøn omstilling som driver for innovation og produktudvikling” tilvejebragte muligheden for at dele og debattere hvad de professionelle køkkener efterspørger, og hvilken grøn og planterig mad, der efterspørges af forbrugerne.

 

Vi skal alle bidrage

”Det oplæg jeg leverede, omhandlede den overordnede mission og strategi, som vi i Jespers Torvekøkken arbejder for og frem imod. Jeg delte vores erfaringer fra vores arbejde i forbindelse med koncept- og produktudvikling i relation til de store offentlige udbud. Konkret kom jeg med eksempler på hvilke koncepter vi har skabt, når vi for eksempel vinder Århus eller Aalborg universitet,” fortæller Christoffer Eiter.

Jespers Torvekøkken har udviklet flere koncepter for at inspirere f.eks. de studerende til at kunne gøre en forskel i deres private hverdag.

”Vi skal alle bidrage til denne grønne omstilling, og derfor er det rigtig vigtigt, at vi i en virksomhed som Jespers Torvekøkken deler vores viden igen og igen. For hvis vi virkelig vil nå i mål med det her, skal vi alle ændre vores mindset.”

”Zero Waste Cooking og Reduce Your CO2, er glimrende eksempler på tiltag, vi i universitetsmiljøet har udviklet til de studerende i håb om at øge deres bevidsthed og forsøge at inspirere dem til at ændre deres vaner i praksis,” fortsætter Christoffer Eiter.

Apropos vores vaner i praksis tyder forskning følge Gastronomi- og konceptudvikleren på, at der endnu er et stykke vej at gå, før vi rent faktisk agerer ud fra den viden, vi har.

 

Samarbejder er vejen frem

”Vi har i Jespers Torvekøkken stort fokus på videndeling og samarbejder af enhver slags, der kan fremme denne vigtige omstillingsproces. Et af de samarbejder vi har haft, og har haft stor glæde af, var samarbejdet med Post Doc. Fra Department of Psychology Tina Venema fra Århus Universitet. Hendes forskning havde blandt andet fokus på kortlægning af folks vaner samt forskning i, hvordan man nudger folk i retning af det mere grønne og vegetariske. Hendes resultater viser, at selv i et ’bevidst segment’ blandt universitetsstuderende, gør det sig gældende, at til trods for at de har stor viden på området, ender rigtig mange af dem med at købe den klassiske kylling/baconsandwich, når de står i kantinen til frokost.”

Der er ingen tvivl hos Christoffer Eiter om, at samarbejder og videndeling i stor stil er vejen frem.

”Vi arbejder også med agendaen i EU-regi via vores projekt om ’Cirkulære madstrategier på tværs af værdikæden’. Her samarbejder vi med vores leverandør Hørkram og Københavns Universitet i håb om at frembringe værdifuld viden til gavn for både os selv og andre aktører, der bruger tid og kræfter på rejsen mod mere grønne og vegetariske vaner.”

Jespers Torvekøkken deler i data i projektet, som under andre omstændigheder ikke ville blive delt, mellem kunde og leverandør som Jespers Torvekøkken og Hørkram. Midlerne til dette samarbejde kommer fra EU’s Horizon-2020 program.

 

Frisk tang er en superfood

Efter de syv oplæg på konferencen fredag morgen og formiddag var det tid til debat, hvor tilhørere og moderator kunne stille spørgsmål til paneldeltagerne. Også her var Jespers Torvekøkken repræsenteret ved Christoffer Eiter.

”Vi debattører var hver især blevet bedt om at tage et produkt med. Jeg ville gerne have frisk tang med, men jeg undlod faktisk. Det gjorde jeg for at understrege, hvor svært det lige nu er i Danmark at få fat på frisk tang. Det er pt. Kun en enkelt producent af frisk tang i Danmark. Det er en skam, for frisk tang er en decideret superfood. Tang er fyldt med Omega-3 fedtsyrer, flere forskellige mineraler, antioxidanter og har generelt en lang række næringsholdige egenskaber. Tangen dyrkes på liner, en produktionsmetode som er meget skånsom for havforholdene og fisk og øvrige levende organismer i produktionsmiljøet. Når man høster tangen. Klippes den ganske enkelt af linerne, hvorfra tangen igen kan vokse ud.”

 

Torvekøkkenet kaldes grønne first-moovers

”Food Festival var afgjort et interessant arrangement. Det var en fornøjelse at få lov at dele ud af vores viden fra Jespers Torvekøkken, debatterer og sparre med andre, der arbejder mod samme mål, som vi gør. Vi fik ret god feedback for vores bidrag, blandt andet fra Plantebranchen, der kalder Jespers Torvekøkken for Grønne First-movers.”

Christoffer Eiter er bare en af mange vidende, passionerede og dedikerede medarbejdere inden for dette vigtige område hos os i Jespers Torvekøkken, og det giver derfor mening at lade Gastronomi- og konceptudvikleren få det sidste ord til inspiration for alle.

”Det er enormt givende for mig personligt at arbejde med noget så vigtigt som konceptudvikling – det sværeste i den forbindelse er helt sikkert at tilvejebringe reel ændret adfærd. Jeg synes personligt, at vi alle er nødt til at bevæge os hurtigere og mere målrettet, end det der er lagt op til i Paris-aftalen,” slutter Christoffer Eiter.