Det er DTU Risø-kantinen, som Jespers Torvekøkken driver, et godt eksempel på. Kantinens årlige energiforbrug er nemlig reduceret med 18% og 1.400 kilo CO2 er sparet. Det udløser nu en hæder i form af diplomet ”FANG FRÅSERNE”, som KEN Storkøkken / FlexMeter uddeler.
360 graders perspektiv
At optimere ressourceforbruget i kantinedrift handler om meget mere end optimering af indkøb, håndtering af fødevarer, servering og den slags. Det handler i særdeleshed om at gå vaner efter i sømmene og hente gevinster i alle led og derved mindske det samlede energiforbrug, så det både kan ses i budgettet og i CO2-regnskabet. En ambitiøs tilgang, som Jespers Torvekøkken opererer med i driften af alle kantiner i offentlige organisationer såvel som i private virksomheder, herunder også i DTU Risø-kantinen. Dorthe Vangsgaard Sonne, kok i Jespers Torvekøkkens kantine på DTU Risø, siger:
”Konkret har vi ændret på vores rutiner for hvornår på dagen vi tænder ovne og opvaskemaskinen. Apparaterne tændes først når de skal bruges, og ikke bare når vi møder ind. Vi fik nogle tips fra KEN Storkøkken og så har vi på teamet talt vores arbejdsrutiner igennem og set på hvor og hvordan vi kunne gøre noget anderledes. Fx huske at lukke døren til fryser og kølerum, når vi henter noget, i stedet for at lade døren stå åben bag os, samt at slukke lyset i disse rum når vi går hjem. Det tænkte vi nok ikke så meget over tidligere. Det har været sjovt at få skubbet til vores gamle rutiner, og se at vores arbejde med at ændre rutinerne, har båret frugt. Vi havde på ingen måde regnet med de små tiltag, vi lavede, gjorde så stor en forskel.”
CEO i Jespers Torvekøkken, Ronny Saul, siger:
”Tempoet i den grønne omstilling skal speedes gevaldigt op. Og derfor er det helt afgørende og naturligt, at vi som førende aktør i branchen tager vores ansvar for at skabe en 360-graders ressourceoptimering. Helt i tråd med Verdensmål 7, som handler om fokus på bæredygtig energi. Vi skal optimere ressourceforbruget, sammen med vores kunder, i alle led af processen frem til et måltid bliver indtaget. Altså også med hensyn til energi-forbruget. Og det har vi nu fået endnu et bevis på, at vi gør, på en målbar og mærkbar måde og det er vi stolte af.”
Når man er tilknyttet ”Fang Fråserne”-forløbet, måler man energiforbruget for hver enkelt køkkenmaskine og modtager derpå råd om hvordan man reducerer energiforbruget effektivt. På den måde kan man ”fange mange af fråserne” i produktionen og reducere den samlede CO2-udledning.