Passion for ærlig mad og en bæredygtig fremtid

I dag er det national madspildsdag

- men som projektleder i bæredygtighed er det madspildsdag hver dag!

Madspildsdag 2020

For 4 år siden blev jeg en del af teamet hos Jespers Torvekøkken og gik dengang i gang med at afdække, hvor madspildet var henne i virksomheden.

Det er nemlig aldrig nok bare at konstatere, at der er et problem med madspild og hvor mange kilo vi smider ud. Man er nødt til at vide hvad madspildet består af, og hvad grunden til det er for at kunne gøre noget ved problemet. Er der for meget brød eller hønsesalat, er det i produktionen, i indkøbsafdelingen, i menuplanlægningen eller ude hos kunderne årsagen er?

Et af vores tiltag har været udviklingen af madspildsystemet FoodOptimize i samarbejde med DTU Skylab og virksomheden Move Innovation. Et system som gør det muligt at optimere mængderne af de enkelte retter tilpasset de enkelte kunder. Det kan nemlig være meget svært som cateringleverandør at finde frem til, hvad der faktisk bliver spist på frokostbuffeterne. Vi hører ofte kun, når der mangler mad, sjældent når der er for meget. Men det kan systemet gøre klart for os. Det har været en lang proces og vi bliver også hele tiden klogere.

Arbejdet med madspild stopper aldrig. Vi kan ikke fikse det hele ved smarte tiltag i dag og så hvile på laurbærrene. I morgen er der en ny produktion, en ny buffet, nye portionsanretninger, nye selskaber, og dermed nyt spild.

Madspild tager tid. Det er ikke noget man løser mellem kl. 13.00 og 13.15 fordi man vejer spildet. Det er bare her man starter. Det er derfor meget vigtigt, at man som virksomhed vælger at prioritere at arbejde med madspild i alle led. Lige fra planlægning af menuen til kunden modtager sin frokost og alt derimellem og også efter.

Jeg har aldrig mødt et menneske, som syntes at madspild var godt!

Ingen frokostkunder ønsker madspild!

Ingen professionelle ønsker madspild! Denne gruppe ønsker det mindst af alle.
Det er stolte håndværkere, der står i vores køkkener. Ingen af dem ønsker at deres kreationer skal ende i skraldespanden.

Ingen ønsker madspild! Og alligevel ender 1/3 af al mad som spild.

Så hvorfor er det så svært at gøre noget ved det?

Fordi madspild er en kompliceret sag, som kræver svære beslutninger, store kompromiser, samarbejder, forståelse og meget stor ansvarlighed. Vi skal alle sammen være med!

I anledningen af madspildsdagen har jeg snakket med Filip Knaack Kirkegaard fra Politikens Klimamonitor. Det er blevet til en rigtig god artikel om arbejdet med madspild fra flere sider, også fra detailhandlen og sygehusdirektøren.

Er du så heldig at have et abonnement på Klimamonitor, så læs den endelig.
Klik her

Rigtig god madspildsdag i dag!

Michelle Rahbek
Projektleder Bæredygtighed
Jespers Torvekøkken

PS. Husk at det også er madspildsdag i morgen