Passion for ærlig mad og en bæredygtig fremtid

Fra Bangladesh til elev i Torvekøkkenet

Redwan laver mad. Redwan har stort set altid lavet mad. De første mange år var han kok ”uden papirer”. Den tid er snart slut. For Redwan er nu kokkeelev i Jespers Torvekøkken.

Jeg blev meget meget glad, da Ronny (Saul red.) spurgte mig, om jeg havde lyst til at gå fra at være ufaglært køkkenmedhjælper til at blive elev. Det betyder jo, at jeg kan højne mine faglige kvalifikationer, tilegne mig nye kompetencer i kokkefaget, og at jeg på sigt kan give noget tilbage til Jespers Torvekøkken,” starter Redwan.

Redwan er født i Bangladesh, og er opvokset i en familie med mor, far og tre søskende. I en stor familie hvor der skulle laves en masse mad, hver dag.

”Allerede i mit barndomshjem i Bangladesh havde jeg interesse for madlavning. Min mor lavede den bedste mad, og jeg nød at hjælpe til og tage ved lære af hende. Vi var seks mennesker i vores hjem, så der blev lavet mad det meste af dagen. Alt i forbindelse med madlavning interesserer mig. Hvordan maden smager, hvordan maden ser ud, hvad maden består af, hvilke teknikker der anvendes og ikke mindst, hvordan man udvikler nye retter, interesserer mig,” fortæller Redwan.

Ufaglært kok på Cypern

Som 22-årig i 2005 forlod Redwan hjemlandet Bangladesh for at jagte en uddannelse som grafisk designer på Cypern. Det viste sig dog hurtigt, at det rent økonomisk ikke hang sammen med studiet.

”Efter et halvt år på Cypern valgte jeg at stoppe mit studie. I stedet fik jeg arbejde på en restaurant i Limassol. I hverdagene arbejdede jeg som ufaglært kok og i weekenderne som tjener. Jeg arbejdede alle ugens syv dage, og boede ved vandet, 100 meter fra restauranten hvor jeg var ansat. Det var en god tid og en arbejdsplads, som jeg havde det rigtig godt med.”

Redwan var i alt ni år på Cypern. Samtlige ni år på samme restaurant ved vandet. Kærligheden fandt han også i Limassol. Redwan blev således gift, og blev far for første gang.

Danmark og Jespers Torvekøkken

Den økonomiske krise, der i årene fra 2008 og årene frem skyllede ind over Europa, blev indirekte årsag til, at Redwan om ikke så forfærdelig længe kan kalde sig udlært kok.

”I 2012-13 blev Cypern og regionen omkring for alvor ramt af den økonomiske krise, og ejeren af restauranten hvor jeg arbejdede, endte med at måtte lukke stedet. Jeg havde heldigvis en ven, der tidligere havde arbejdet på Cypern, som var flyttet til Nørrebro i København, hvor han på daværende tidspunkt arbejdede. Han fortalte mig, at arbejdsforholdene i branchen i Danmark var gode, så jeg besluttede at rejse her til for at arbejde.”

Redwan fik hurtigt arbejde i Danmark. Ad omveje og via fælles bekendte fandt han og Jespers Torvekøkken hinanden i efteråret 2015. Convi Food, som er et søsterselskab til Jespers Torvekøkken, er den afdeling af virksomheden, med hvem Redwan i januar måned 2022 indgik aftale om at blive elev.

”Jeg har været i virksomheden i en del år efterhånden, og det været spændende at være en del af den udvikling, som Torvekøkkenet har gennemgået i de år. Jeg elsker at arbejde, og være sammen med mine kollegaer, i vores virksomhed på Vandtårnsvej.”

Elev uden at gå ned i løn

For mange mennesker på arbejdsmarkedet, som i en given branche overvejer at søge en elevstilling, kan overvejelser om økonomisk råderum fylde en del. Det gjorde det selvsagt også for Redwan, da han som voksen mand har stiftet familie og er far, i dag til to drenge på henholdsvis 5 og 13 år. I Jespers Torvekøkken er det imidlertid en eksplicit del af virksomhedens strategi og DNA at bidrage til en øget faglighed i madbranchen.

”Det betyder utrolig meget for os, at vi kan tilbyde vores ufaglærte medarbejdere at uddanne sig. Vi har mange dygtige tillærte og loyale kolleger i Jespers Torvekøkken, som har været her i mange år. Vi tilbyder vores ufaglærte kolleger at gå fra tillærte til faglærte og samtidig at kunne blive i Jespers Torvekøkken og beholde deres løn. Det er unikt for branchen og et meget håndgribeligt eksempel på, hvordan vi tager et reelt ansvar for vores samfund. Et ansvar der virkelig flytter noget, både for den enkelte medarbejder og forhåbentlig på sigt for branchen. Det er fantastisk, når vi oplever en interesse for faget, og det skal vi selvfølgelig følge op på og understøtte,” forklarer Kommerciel Direktør i Jespers Torvekøkken, Kristina Steenfeldt Madsen.

I Redwans tilfælde krævede det med tilbuddet om at beholde sin løn ikke megen overvejelse at takke ja til muligheden. Omvendt havde det på ingen måde have kunnet lade sig gøre, hvis ikke det havde for netop det faktum.

”Jeg har familie både her i Danmark og min mor, som bor uden pension i Bangladesh. Hun er ved at være en ældre dame, og er afhængig af den hjælp, som mine søskende og jeg kan give hende – Så havde jeg skullet gå ned i løn for at blive elev, havde jeg måttet takke nej. Så det er klart, at jeg er dybt taknemmelig for det tilbud, Torvekøkkenet gave mig. Det var umuligt ikke at sige ja til,” fortæller Redwan.

Drømmen er køkkenchef i Torvekøkkenet

Redwans rejselyst og evner i et køkken har som beskrevet ført ham vidt omkring. Står det Redwan alene, er det dog ikke svært at skrive næste kapitel i historien.

”Min helt store drøm er at blive køkkenchef i Jespers Torvekøkken. Det jeg har fået at vide, er, at de gerne vil beholde mig, når jeg er færdiguddannet i 2025. Det er noget jeg ser rigtig meget frem til, og jeg håber, at jeg skal være hos Jespers Torvekøkken i mange mange år endnu,” slutter Redwan.