
Aktiv indsats mod madspild
Madspild har altid været på agendaen i Jespers Torvekøkken. Det er en ekstremt vigtig dagsorden. Madspild giver ingen mening for nogen, og slet ikke for en kok, der er stolt af sit håndværk. Vi har derfor altid arbejdet med at mindske madspildet mest muligt.
Derfor er det også helt naturligt, at vi også deltager aktivt i det politiske arbejde med denne dagsorden. Dette gøres ved at deltage i forskellige udviklingsprogrammer, fora samt tænketanke, hvor vi kan være med til at påvirke hvordan, der arbejdes både lokalt, nationalt og internationalt med madspildet.
Ha' en holdning til madspild - det har vi
Det giver rigtig god mening at arbejde med madspild. Både for kloden og økonomien. Vores direktør Ronny Saul samt Madklubbens stifter Anders Aagaard har hovedrollerne i denne film, som omhandler vores to virksomheders arbejde med madspild.
Formålet er at belyse vigtigheden af, at se på madspildet og at blive ved med at arbejde på en reduktion. Hvis vi skal løse problematikken med madspild, så er det ikke nok, at vi kan være kreative med resterne. Vi skal simpelthen forhindre at vores kreationer overhoved bliver til rester. Derfor arbejder vi på alle niveauer.
Madspild er en kompliceret dagsorden. Den kan ikke løses af den enkelte kok eller medarbejder. Madspild findes i alle led, og skal derfor prioriteres helt oppe på direktionsniveau.
Vi vil skabe debat og refleksion i hele branchen. Fra landmand til kunde og til alle os midt imellem. Der er spild i alle led! Og vi er alle en del af problemet! ...og dermed alle en del af løsningen.
Lad os derfor sætte fokus på madspild og hver især gøre vores til at mindske madspildet i alle led.
Verdensmål i værdikæden
Deltag i debatten og vær med til at forhindre madspild, hvor du kan. Filmen her er produceret som en del af vores deltagelse i projektet ”Verdensmål i Værdikæden”.
Vi er stolte af at have været en del af dette projekt, som samler hele branchen for at tage hånd om bæredygtighedsproblematikken. Projektet og filmen er støttet af
Verdensmål i Værdikæden, Industriens Fond, Danmarks Restauranter og Cafeer, Restauratørernes Garantiordning og Global Compact

25% mindre vareindkøb
I 2025 skal vi have reduceret vores vareindkøb i kg. med 25%. Det sker som et resultat af vores madspildsreduktion på 50%. Grunden til at målet er med i bæredygtighedsstrategien er, at vi skal være bevidste om at vi har et ansvar gennem hele værdikæden. At råvarerne ikke skal hives op ad jorden, transporteres og tilberedes, hvis de ender med at blive smidt ud. Målet er sat i kg, fordi det vi sparer ved at købe mindre ind, skal bruges på højere kvalitets råvarer, mere økologi og mere lokalt.

50% mindre madspild
I 2025 skal vi reducere vores madspild med 50%, i hele vores proces. Det gælder altså både produktionsspild, buffetspild og tallerkenspild. Det kræver definerede processer i køkkenet, præcis menuplanlægning, en dialog med kunderne, gæsternes bevidsthed om hvad de tager på tallerkenen og ikke mindst et struktureret arbejde med data. Vi er godt på vej og har de sidste år indarbejdet adskillige initiativer for at mindske vores madspild
Vægte skal mindske madspild
Jespers Torvekøkken har sammen med DTU Skylab og megatronikhuset MoveInnovation udviklet et IoT baseret madspildssystem, hvor vægte opsamler data på hvad og hvor meget der spises i vores kantiner. Systemet giver os et databaseret indblik i hvad brugerne de enkelte steder foretrækker at spise, og hvor madspildet findes på udvalget. Dataene samles op på hver enkel ret og giver os mulighed for at sammensætte udvalget, så vi kun producerer de mængder, som brugerne faktisk spiser, men også sørger for at der altid er nok af deres yndlingsretter. Derudover er det et fantastisk værktøj til at nudge den bæredygtige adfærd.
Du kan læse mere om systemet og vægtene her
Strategisk samarbejde mellem Jespers Torvekøkken og Stop Spild af Mad
Vi er gået sammen med Stop Spild af Mad, som er Danmarks største bevægelse mod madspild. Sammen tager vi madspildsagendaen til nye højder i catering branchen og deler viden og erfaringer med hinanden, så vi kan skabe synlighed og ikke mindste præstere målbare resultater på madspild.
Stop Spild af Mad blev stiftet i 2008 af Selina Juul, som blandt andet er fast mad blogger hos Jyllands Posten, Politikken og The Huffington Post i USA, har vundet flere priser for hendes arbejde med madspild igennem tiden.
Vi er utroligt glade for vores partnerskab med Stop Spild af Mad. Vi har allerede skabt store resultater sammen og kommer til at skabe endnu flere i fremtiden.
Her kan du besøge Stop Spild Af Mad.
Madspild bliver til el, varme og ny mad
I vores madhus i Søborg har vi anlagt vores eget biotransanlæg. Vi sørger for at indsamle al vores madspild køkkenproduktionen, og i biotransanlæget bliver vores madspild omdannet til biomasse, som bliver til energi.
Da madaffald består af mere end 70% vand er det optimalt at genanvende til at lave biomasse, fremfor at sende det på forbrændingen. Biomassen bruges til el og varme, og samtidig bliver vigtige næringsstoffer trukket ud af madaffaldet som bliver lavet til gødning, og derved kan madspild blive til nye råvarer igen.
I en måling henover to måneder havde vi 13,4 tons madaffald. Ved at bruge vores biotransanlæg har vi sparet miljøet for 4.215 CO2 ækvivalenter. Eller sagt på en lidt mere håndgribelig måde, det der svarer til 34.000 kørte kilometer i en benzinbil.
I samme omgang har vi sørget for at 87,9 kg kvælstof og 25,5 kg fosfor har fundet vej tilbage til markerne. Den mængde kvælstof er nok til at gøde 40.000 tons kartofler.
Alt dette er altså ikke fuldkommen ligegyldigt og vi fortsætter det hårde arbejde hver dag for at forbedre os og gøre endnu mere for miljøet.
Danmark Mod Madspild
Som medlem af regeringens tænketank ONE/THIRD er det naturligt for os at underskrive den frivillige aftale "Danmark mod Madspild". Initiativet har afsæt i verdensmål 12.3, og vi har gennem aftalen forpligtet os til at reducere vores madspild med 50% inden 2030. Vi er allerede godt på vej, og vi glæder os over at være en del af et større fællesskab, med både små og store virksomheder i Danmark, der ønsker at gøre en forskel for en bæredygtig fremtid.
ONE/THIRDs formål er at udvikle og implementere initiativer og forske i madspild, som virksomheder skal benytte sig af og deltage i. Dette er med henblik på at skabe værdi og fremskridt for virksomheder i hele landet. Her kan læse mere om ONE/THIRD.
 624x573/OttoOgFred_624x573.jpg&AlternativeImage=/Images/missing_image.jpg)
Ønsker du at høre mere?
Vi står altid klar til at hjælpe dig med forespørgelser.
Udfyld kontaktformularen og vi vender tilbage til dig hurtigst muligt.
Vi svarer i hverdage mellem 8-16
Kontakt vores salgschefer
Michael Madsen
Salgschef København
tlf: 26 83 89 01
eller
Allan Olesen
Salgschef København / Aarhus
tlf: 40 83 53 66