Passion for ærlig mad og en bæredygtig fremtid

B Corp-Certificering i hus!

Det er med både stor ydmyghed og stolthed, at vi i Jespers Torvekøkken kan melde ud, at Torvekøkkenet har opnået at blive B Corp-certificerede.
PRESSEMEDDELSE NOVEMBER 2023

Jespers Torvekøkken opnår yderst krævende 360° certificering:
- Er nu den ene af blot to B Corp-certificerede aktører i sin branche


To år, 1 million kroner og 3.000 arbejdstimer tilsat et utrætteligt 360-graders blik på produktion, medarbejdere og værdikæder er opskriften på den yderst krævende B Corp-certificering, som Jespers Torvekøkken nu har opnået. Få danske virksomheder er B Corp-certificeret, heraf blot to danske frokost- og kantineaktører, hvoraf Jespers Torvekøkken er den ene. Kristina Steenfeldt Madsen, CCO i Jespers Torvekøkken, efterlyser langt større ambitioner i branchen.

Jespers Torvekøkkens søstervirksomhed, Convifood, er også blevet B Corp-certificeret.
 

Kæmpe investering i usikker coronatid

Da coronaen ramte Danmark og en række frokost- og kantineaktører nedprioriterede deres bæredygtighedsindsatser, gik Jespers Torvekøkken kontra; etablerede et vertical farming-gartneri og et team, som skulle få B Corp-certificeringen i hus. Set i forhold til de eksisterende certificeringer, fx Svanemærket, var B Corp-certificeringen uden sammenligning den mest interessante med sit tydelige mål om at skabe en bedre verden – også selvom det var den mest krævende certificering at opnå.

Det stod klart for ledelsen i Jespers Torvekøkken, at det ville kræve både betydelige økonomiske midler og mange medarbejdertimer at opnå certificeringen. Det stod også klart, at der var tale om en langsigtet investering, Kristina Steenfeldt Madsen siger:

”Corona-tiden var usikker, men én ting var sikker; klimaforandringerne krævede stadig handling. Vi ville understrege vores ansvarstagen, corona eller ej, og vi troede på at markedet ville kvittere for vores store indsats, når coronaen engang slap sit tag i os og konkurrenterne. Vi ville melde os ind i et fællesskab, som oprigtigt ønsker at gøre en positiv forskel for fremtiden. Den forskel vurderede vi, at vi kunne skabe med B Corp-certificeringen, fordi den er særdeles krævende både at opnå og fastholde, og fordi det er en eksklusiv bevægelse af virksomheder, der virkelig vil gøre gavn for verden."

280 spørgsmål fordelt på fem kategorier

Når B Corp-certificeringen er så krævende, skyldes det, at man som ansøger skal levere fyldestgørende svar på 280 spørgsmål, der fordeler sig på hele fem kategorier; hvert spørgsmål har flere svarmuligheder, som hver især repræsenterer handling og forpligtelse. Spørgsmålene går på alt lige fra indkøb, madspild og til videreuddannelse af medarbejdere. Alle svar skal dokumenteres ned i mindste detalje. Ansøgere skal i alt opnå 80 point for at blive certificeret. Jespers Torvekøkken har opnået 90,4 point. Kristina Steenfeldt Madsen siger videre:

”Da vi i ledelsen bredte vores drøftelser omkring ESG ud til meget mere end Environment, kom både Social og Governance meget mere i fokus. Derfor besluttede vi at identificere den bredeste og mest omfattende certificering og vi kunne se, at de eksisterende certificeringer, fx øko-certiceringen og Svanemærket, var begrænset til én eller få aspekter. Vi ville gå langt mere holistisk til værks. Hvis tempoet i den grønne omstilling reelt skal op, som forskerne gang på gang peger på, ja så er det nødvendigt at tænke langt længere end til graden af økologi og reduktion af madspild. Så er det alle aspekter af det at drive en frokost- og kantinevirksomhed, der må tænkes ind.”  

Leverandørerne skal også levere

Når det gælder driften af Jespers Torvekøkken, er konsekvenserne af B Corp-certificeringen blandt andre, at virksomheden skal mødes med leverandørerne og at de skal påvise, at de fx inden for madspild eller andre områder rykker sig i den rigtige, aftalte retning. Det betyder, at Jespers Torvekøkken skal sætte timer af hvert år til disse møder. Jo mere ambitiøse leverandørerne er, desto mere kan værdikæden bidrage til den fælles indsats.

”B Corp certificeringen har skabt en ramme for os og vores arbejde med leverandører og stakeholders. I kraft af certificeringen har vi forpligtet os til at medtage alle interessenter i vores arbejde, og vi er undervejs blevet meget opmærksomme på, hvordan vi kan løfte opgaven med omstillingen sammen. Et ansvar, som alle i branchen burde tage, så tempoet i omstillingen kan øges.”

Convifood også B Corp-certificeret

Jespers Torvekøkkens søstervirksomhed Convifood er også blevet en del B Corp-fællesskabet. Det har været vigtigt hele vejen at inkludere alle forretningsgrene af Jespers Torvekøkken, og ikke mindst at understøtte Convifoods ansvarlighedsprofil i markedet.

”Convifood tilbyder premium halv- og helfabrikata produkter på både kvalitet, rådgivning og skræddersyede løsninger i et marked for take away, restauranter, bagerier, hospitaler mfl., hvor pris ofte er afgørende. At vi nu kan dokumentere Convifoods positive bidrag til miljø og samfund gennem B Corp-certificeringen understreger den markedsposition, som Convifood har placeret sig i,” slutter Kristina Steenfeldt Madsen.

80 danske virksomheder er pt B Corp-certificerede, hvoraf kun seks virksomheder har over 250 medarbejdere ansat. 7700 virksomheder har opnået certificeringen på verdensplan.

Med venlig hilsen

Jespers Torvekøkken


Fakta om B Corp

Hvad er B Corp-certificering?

B Corp-certificering er en anerkendelse tildelt virksomheder, der opfylder høje standarder for social og miljømæssig præstation, gennemsigtighed og ansvarlig ledelse. Certificeringen tildeles af B Lab, en nonprofitorganisation, der arbejder for at fremme et nyt niveau af ansvarlig forretning.

Formål med Certificeringen

Demonstrerer en forpligtelse til at forfølge både profit og positiv indvirkning på samfundet og miljøet.

Fremmer gennemsigtighed og ansvarlig ledelse i forretningspraksis. 

Certificeringskriterier

Virksomheder gennemgår en omfattende vurdering kaldet B Impact Assessment, der evaluerer deres præstation inden for områder som social ansvarlighed, miljømæssig bæredygtighed og arbejdspladspraksis.

B Corp-certificering og Jespers Torvekøkken

Jespers Torvekøkken har officielt opnået B Corp-certificering og forpligter sig dermed til at være en drivkraft for bæredygtighed, social retfærdighed og ansvarlig forretningspraksis.