Passion for ærlig mad og en bæredygtig fremtid

Surdejsbrød med saft og kraft

Saftigt og smagsfuldt surdejsbrød, nemt at bage derhjemme

Opskrift til 1 surdejsbrød

Ingredienser

1000 ml. vand
1 kg hvedemel
25 g flagesalt
150g surdej
Fremgangsmåde

Surdej

Start med at fodre surdejen om morgenen. Kassér halvdelen af surdejen og fodr resten med 75g mel og 75g vand. Lad den stå og hæve op, så den bliver klar til brug. En surdej er klar, når den er på sit højeste (Når den har hævet godt op)

Surdejsbrød

Formiddag: Bland 1 kg mel og 800 ml vand sammen i en skål. Rør rundt til dejen er blevet ensartet i konsistensen. Lad dejen stå i et par timer tildækket på køkkenbordet.   

Middag: Efter dejen har hævet tilsættes 150 g. surdej til dejen (surdejen skal være hævet godt op inden den skal i dejen) og 25 g. flagesalt. Surdejen og saltet vendes i dejen ved at folde kanterne ind over midten af dejen. Det gøres indtil surdej og saltet er godt indarbejdet i dejen. Dejen vendes 4-5 gange med en halv times mellemrum og sættet herefter til hævning i 2-4 timer på køkkenbordet. 

Eftermiddag: Efter dejen har hævet, deles den i to på et meldækket bord. Brug en dejskærer/bordskraber til at folde dejen sammen. Dejen skal spændes godt op ved at skubbe yderkanterne ind under dejen, så overfladen af dejen bliver helt stram. Lad de to deje hvile i ½ time på køkkenbordet. Herefter spændes dejen op endnu en gang. Dejen kommes i hævekurve/skåle, drysset med rigeligt mel. Lad dejene hæve tildækket i køleskab natten over. De skal hæve mindst 12 timer, gerne længere.

Dag 2

Placér en stegeso eller støbejernsgryde i ovnen. Husk at der skal være låg på, og at alt på gryden (også håndtaget) skal kunne tåle den høje varme. Varm ovnen op til 280° (hvis den kun kan klare 250, så er det også fint) Brødene vendes ud på bagepapir. Brug en pensel til at fjerne overskydende mel. Lav et snit i toppen af dejen. Dette er for at kunne styre, hvor brødet sprækker. Det kaldes øret.  

Bagning: Tag fat i kanterne af bagepapiret og anbring dejen i den varme gryde / stegeso. Sæt låg på igen. Bag brødet 20 min under låg. Herefter tages låget af. Skru temperaturen ned til 230° og bag brødet i yderligere 20 min. Tag brødet op af gryden/stegesoen og gentag processen med brød nr. 2.  

Lad brødene køle af på en rist.