Passion for ærlig mad og en bæredygtig fremtid

Næring til Hjernen – Torvekøkkenets interne uddannelse

De seneste to år har de ansatte i Jespers Torvekøkken haft mulighed for at deltage i et internt udviklet uddannelsesforløb – Næring Til Hjernen. Forløbet er et yderst populært tilbud blandt virksomhedens medarbejdere, og det er kommet for at blive.

"Det er en del af vores strategi, at vi skal hylde og udvikle kokkefaglighed. Ligesom alle andre fag, udvikler de gastronomiske tendenser sig sammen det strategiske fokus for Jespers Torvekøkken. ’Næring Til Hjernen’ understøtter den personlige og faglige udvikling hos vores medarbejdere i et forløb, hvor de overordnede strategiske visioner for virksomheden, herunder at tage ansvar for fagligheden i branchen, er integreret," forklarer Kommerciel Direktør i Jespers Torvekøkken, Kristina Steenfeldt Madsen.

 

Ny viden i et trygt rum

Siden 2021 har Torvekøkkenets to bæredygtigheds- og udviklingskonsulenter, Michelle Rahbæk og Asger Bro Christensen haft ikke færre end seks hold igennem uddannelsen. Nogle af tankerne bag konceptet er at dele den viden, der allerede findes i virksomheden, skabe relationer og at tilbyde de ansatte muligheden for at bygge på deres faglighed.

”At skabe en intern uddannelse er med til at danne et tættere bånd mellem de fagligheder vi har i Jespers Torvekøkken. Når egne kolleger er eksperter på områder, som ernæring, smag og grøn mad kan en intern uddannelse skabe et trygt rum for læring, sammen med kendte ansigter,” uddyber Kristina Steenfeldt Madsen.

Kursusdeltagere er begejstrede

De interne uddannelsesforløb er i udgangspunktet for alle medarbejdere i Jespers Torvekøkken. Deltagerne på indtil videre seks hold, tæller således både kundechefer og selvfølgelig alle tænkelige kategorier af køkkenpersonale. Og tilbuddet om at deltage i Næring Til Hjernen er noget, der begejstrer. En af deltagerne på det seneste hold, der netop her i maj måned har modtaget sit kursusbevis, er Køkkenchef Maj-Britt Hjøllund Petersen.

”Som ny i JTK var det vigtigt at få fortalt, hvilken grøn rejse det er, vi som nyligt ansatte skal med på. Hvad konceptet indebærer og ikke mindst hvad det kræver af os med kokkejakken på. Jeg føler, at jeg nu er godt klædt på til at give vores gæster den oplevelse som er i JTKs (Jespers Torvekøkken red.) ånd,” udtaler køkkenchefen.

Maj-Britt Hjøllund Petersen er en af de cirka 40 medarbejdere, som Jespers Torvekøkken for nylig overtog efter at virksomheden indgik partnerskab med det svenske ejendomsselskab Wihlborgs. Det stadig relativ nye samarbejde indbefatter, at Torvekøkkenet nu driver 16 kantiner rundt omkring i Københavnsområdet for Wihlborgs.

Konkret inspiration og ny viden

Formålet med Næring Til Hjernen er ikke overraskende, at kursisterne bliver polstret med inspiration og konkrete ideer, som de med deres kollegaer i køkkenerne kan omsætte i deres arbejde med at tilberede mad til deres gæster.

”Jeg var vild med at være i køkkenet sammen med de andre kursister. Vi kom på kurset ud af vores ’comfort zone’ – nyt køkken, nye mennesker, nye retter og ingen ide om hvad vi skulle lave, før vi trådte ind i køkkenet og så råvarerne – men det var så fedt! Under produktionen og ved opsætning af buffeten i min kantine har jeg efter uddannelsen taget nogle snakke med mine medarbejdere, omkring hvordan vi kan tilføje mere umami i vores vegetarretter. Jeg blev under uddannelsen også introduceret for en række produkter, som jeg i hvert fald ikke havde arbejdet med før. Dem har vi nu på vores varelager og bruger jævnligt. Den ny viden har været med til at give både mig, men ikke mindst mine medarbejdere motivation og gejst til at prøve nye ting af,” fortæller en inspireret Maj-Britt Hjøllund Petersen.

Spot on i relation til uddannelsens formål

Udviklings- og bæredygtighedskonsulent Asger Bro Christensen, er glad for, at uddannelsen giver deltagerne de værktøjer, som afdelingen for Bæredygtighed & Udvikling har sat som mål for forløbet.

”Vi er som undervisere og sparringspartnere på Næring Til Hjernen rigtig glade for, at deltagerne føler, at de får en masse ud af forløbet. Hovedformålet med kurset er at genbesøge teorien bag madlavning, og samtidig lade grøntsager indtage hovedrollen. Formålet er desuden også at give kursusdeltagerne en grundlæggende viden om bæredygtighed, og hvordan køkkenpersonalet kan bruge den viden i deres daglige arbejde ude i køkkenerne. Vi håber, at kurset vil medvirke til, at vores køkkenpersonale, vil være lidt mere ’legende’ i dagligdagen, og give dem mulighed for at være mere komfortable i forhold til at lave velsmagende plantebaserede retter,” fortæller Asger Bro Christensen.

Mere Næring Til Hjernen

Succesen med de første seks hold igennem de seneste to år i Jespers Torvekøkken betyder, at man for længst har besluttet sig for at holde fast i tilbuddet med interne uddannelser af firmaets medarbejdere. De tre næste uddannelseshold er allerede planlagt, og bliver afholdt på den anden side af sommerferien i august måned.

Related articles