Ha' en holdning til madspild - det har vi!

Det giver rigtig god mening at arbejde med madspild. Både for kloden og økonomien. Vores direktør Ronny Saul samt Madklubbens stifter Anders Aagaard har hovedrollerne i denne film, som omhandler vores to virksomheders arbejde med madspild. 

Videoens formål er at belyse vigtigheden af at se på madspildet og at blive ved med at arbejde på en reduktion.Hvis vi skal løse problematikken med madspild, så er det ikke nok at vi kan være kreative med resterne, vi skal simpelthen også forhindre at vores kreationer overhoved bliver til rester. Derfor arbejder vi på alle niveauer.

Madspild er en kompliceret dagsorden. Den kan ikke løses af den enkelte kok eller medarbejder. Madspild findes i alle led, og skal derfor prioriteres helt oppe på direktionsniveau også.

Vi ønsker med denne film at skabe debat og refleksion i hele branchen. Fra landmand til kunde og alle os imellem.
Der er spild i alle led! Vi er alle en del af problemet! ….men dermed også alle sammen en del af løsningen.
Vi kan og skal derfor alle sammen på banen for at gøre vores for denne dagsorden.

Se filmen ved at klikke på billede nedenfor eller her

Deltag i debatten og vær med til at forhindre madspild, hvor du kan.

Filmen her er produceret som en del af vores deltagelse i projektet ”Verdensmål i Værdikæden”.
Vi er stolte af at have været en del af dette projekt, som samler hele branchen for at tage hånd om bæredygtighedsproblematikken. Projektet og filmen er støttet af

                                                        

 

 


 

En rejse mod mindre madspild

Ambitioner, mål og initiativer

25% mindre vareindkøb

I 2025 skal vi have reduceret vores vareindkøb i kg. med 25%. Det sker som et resultat af vores madspildsreduktion på 50%. Grunden til at målet er med i bæredygtighedsstrategien er, at vi skal være bevidste om at vi har et ansvar gennem hele værdikæden. At råvarerne ikke skal hives op ad jorden, transporteres og tilberedes, hvis de ender med at blive smidt ud. Målet er sat i kg, fordi det vi sparer ved at købe mindre end, skal bruges på højere kvalitets råvarer, mere økologi og mere lokalt. 

 

 

50% mindre madspild

I 2025 skal vi reducere vores madspild med 50%, i hele vores proces. Det gælder altså både produktionsspild, buffetspild og tallerkenspild. Det kræver definerede processer i køkkenet, præcis menuplanlægning, en dialog med kunderne, gæsternes bevidsthed om hvad de tager på tallerkenen og ikke mindst et struktureret arbejde med data. Vi er godt på vej og har de sidste år indarbejdet adskillige initiativer for at mindske vores madspild. 

Madspildstips

 

Underskrift på den frivillige aftale
Danmark Mod Madspild

Søborg, den 29. september 2020

Som medlem af regeringens tænketank ONE/THIRD er det naturligt for os, at vi i dag underskriver den frivillige aftale "Danmark mod Madspild". Initiativet har afsæt i verdensmål 12.3, og vi har gennem aftalen forpligtet os til at reducere vores madspild med 50% inden 2030. Vi er allerede godt på vej, og vi glæder os over at være en del af et større fællesskab, med både små og store virksomheder i Danmark, der ønsker at gøre en forskel for en bæredygtig fremtid. 

Se vores direktør underskrive aftalen her

   

 


 

I dag er det national madspildsdag 

Søborg den 29. september 2020

- som projektleder i bæredygtighed er det madspildsdag hver dag!

For 4 år siden blev jeg en del af teamet hos Jespers Torvekøkken og gik dengang i gang med at afdække, hvor madspildet var henne i virksomheden.

Det er nemlig aldrig nok bare at konstatere, at der er et problem med madspild og hvor mange kilo vi smider ud. Man er nødt til at vide hvad madspildet består af, og hvad grunden til det er for at kunne gøre noget ved problemet. Er der for meget brød eller hønsesalat, er det i produktionen, i indkøbsafdelingen, i menuplanlægningen eller ude hos kunderne årsagen er?

Et af vores tiltag har været udviklingen af madspildsystemet FoodOptimize i samarbejde med DTU Skylab og virksomheden Move Innovation. Et system som gør det muligt at optimere mængderne af de enkelte retter tilpasset de enkelte kunder. Det kan nemlig være meget svært som cateringleverandør at finde frem til, hvad der faktisk bliver spist på frokostbuffeterne. Vi hører ofte kun, når der mangler mad, sjældent når der er for meget. Men det kan systemet gøre klart for os. Det har været en lang proces og vi bliver også hele tiden klogere.

Arbejdet med madspild stopper aldrig. Vi kan ikke fikse det hele ved smarte tiltag i dag og så hvile på laurbærrene. I morgen er der en ny produktion, en ny buffet, nye portionsanretninger, nye selskaber, og dermed nyt spild.

Madspild tager tid. Det er ikke noget man løser mellem kl. 13.00 og 13.15 fordi man vejer spildet. Det er bare her man starter. Det er derfor meget vigtigt, at man som virksomhed vælger at prioritere at arbejde med madspild i alle led. Lige fra planlægning af menuen til kunden modtager sin frokost og alt derimellem og også efter.

Jeg har aldrig mødt et menneske, som syntes at madspild var godt!

Ingen frokostkunder ønsker madspild!

Ingen professionelle ønsker madspild! Denne gruppe ønsker det mindst af alle.
Det er stolte håndværkere, der står i vores køkkener. Ingen af dem ønsker at deres kreationer skal ende i skraldespanden.

Ingen ønsker madspild! Og alligevel ender 1/3 af al mad som spild.

Så hvorfor er det så svært at gøre noget ved det?

Fordi madspild er en kompliceret sag, som kræver svære beslutninger, store kompromiser, samarbejder, forståelse og meget stor ansvarlighed. Vi skal alle sammen være med!

I anledningen af madspildsdagen har jeg snakket med Filip Knaack Kirkegaard fra Politikens Klimamonitor. Det er blevet til en rigtig god artikel om arbejdet med madspild fra flere sider, også fra detailhandlen og sygehusdirektøren.

Er du så heldig at have et abonnement på Klimamonitor, så læs den endelig.

Link: https://miljoogklima.dk/nyheder/art7939061/Dette-er-de-store-udfordringer-%E2%80%93-og-erfaringer-%E2%80%93-i-kampen-mod-madspild

Rigtig god madspildsdag i dag!

Michelle Rahbek
Projektleder Bæredygtighed
Jespers Torvekøkken

PS. Husk at det også er madspildsdag i morgen😉

 


 

Nyt strategisk samarbejde mellem Jespers Torvekøkken og Stop Spild af Mad

København den 4. marts 2019

Det er en kæmpe fornøjelse, at vi kan annoncere vores nye partnerskab med foreningen Stop Spild af Mad. Sammen vil vi tage madspildsagendaen til nye højder i cateringbranchen. Over den næste tid introducerer vi flere initiativer, hvor vi bruger hinandens erfaringer og kompetencer til at informere, skabe synlighed og ikke mindst præsentere målbare resultater på madspild.

Vi glæder os!

 

 

 

For mere information, kontakt:

Ronny Saul
adm. direktør
+45 2170 8674
rs@torvekoekken.dk

 

 


 

                                                 

 


 

Accepter cookies fra torvekoekken.dk

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse, når du besøger os.
Du kan altid slette dem igen.